0 3 minuten 3 weken

Aangezien de Lauwerecht eeuwen lang min of meer de toegangsweg vanuit noorden was, is het altijd een bedrijvige straat vol winkels en kleine industrie geweest. Jaren lang zaten in deze straat nog een groot aantal bedrijven.

Midden in de Lauwerecht bevindt zich de brugstraat. Het straatje loopt nu dood. Maar vroeger bevond zich hier de Knollenbrug. Op deze brug mocht beslist niet gefietst worden. Met enige regelmaat deelde een agent in de jaren 50 bekeuringen uit door via de spiegeling van de wekelijks gewassen ramen te kijken of er iemand fietsend over de brug reed. De lokale schooljeugd probeerde dit vaak weer te voorkomen door de fietsers te waarschuwen. Na de bouw van de David van Mollembrug in 1965 verloor de brug zijn functie en is uiteindelijk weggehaald.

Ook deze buurt werd bedreigd met sloop en afbraak toen er sprake was van het aansluiten van de “Noord Tangent” om de Kardinaal de Jongweg met een vierbaansweg aan te sluiten op de mini snelwegen naar Hoog Catharijne. Grote delen van de buurt zouden gesloopt worden voor deze snelweg dwars door de wijk. Lange tijd werd er geen besluit genomen en een aantal onbewoonbaar verklaarde woningen stond leeg. Deze woningen werden gekraakt, buurt was hier niet op tegen want zij wilden woningen in de straat behouden. Sterker nog de bewoners hebben geprotesteerd tegen de behandeling van de krakers door de politie. Een keer hing er een smoezig gordijntje in een van de kraakpanden. Daarop werd door een van de bewoners gezegd “Jochie geef dat gordijntje maar effe mee dan was ik wel voor je”. Op deze manier waren dit waarschijnlijk de kraakpanden met de schoonste gordijnen van Nederland. Ook was afgesproken dat er alleen hele posters achter de ramen hingen, want het moest wel een beetje fatsoenlijk blijven.

Toch begon de combinatie van bewoning en bedrijven te knellen. De vrachtwagens werden groter, in de straten verschenen steeds meer geparkeerde auto’s en de buren werden ook niet echt blij van de steeds luidere autoradio’s die de buurt soms al om 7 uur ’s ochtenden wakker schalden. Uiteindelijk leidde dit tot steeds mee protest. Uiteindelijk is de firma Koker verdwenen uit de Lauwerecht in 1980 verhuisd naar industrieterrein Overvecht. De panden staan er nu keurig gerestaureerd bij. De onbewoonbaar verklaarden kraakpanden hebben uiteindelijk plaats gemaakt voor nieuwbouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.