Leger assisteert mogelijk bij Marengo-proces om Utrechtse politie te ontlasten RTV Utrecht

PROVINCIE UTRECHT – Het leger is mogelijk nodig om te beveiliging te regelen bij het Marengo-strafproces tegen onder anderen Ridouan T. De beveiliging legt zware druk op de politie van vooral Midden-Nederland, die daardoor onvoldoende capaciteit overhoudt voor de ‘reguliere’ taken.

Volgens de NOS is het kabinet in gesprek met justitie, politie en betrokken burgemeesters. De beveiliging rond Marengo wordt de grootste ooit genoemd. Er zouden elke procesdag zeker honderden, volgens sommige bronnen tot wel zevenhonderd, agenten nodig zijn. Dat terwijl de politie kampt met personeelstekort.

Het Marengo-proces is in De Bunker, de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. Er gaan stemmen op om het te verplaatsen naar het Justitieel Complex Schiphol, dat makkelijker te beveiligen zou zijn.

De strafprocessen tegen georganiseerde criminaliteit vergen veel beveiliging. Het gaat om bewaking van gerechtsgebouwen, transporten van verdachten en beveiliging van advocaten, rechters, officieren van justitie en getuigen. De kans op gewelddadige ontsnappingspogingen is groot, schrijft de NOS. Dus overweegt het kabinet de hulp in te roepen van de marechaussee, maar ook van ‘gewone’ militairen.

Marengo-proces

In het Marengo-proces staan naast Ridouan T. uit Vianen nog zestien andere verdachten terecht. Zij worden verdacht van meerdere moorden en pogingen tot moord. Ridouan T. en Saïd R. worden verdacht van leidinggeven aan de criminele organisatie.

LEES OOKRidouan T. na aanhouding van zijn advocaat onterecht in beperkingenStrafzaak tegen Ridouan T. niet afgesplitst van MarengoRechtbank: politie mocht spullen van Maarssense neef en advocaat Ridouan T. in beslag nemenNeef en advocaat van Ridouan T. blijft nog 90 dagen vastzittenOM in hoger beroep in moordzaak advocaat Derk Wiersum

Read More

RTV Utrecht

%d bloggers liken dit: