Landelijk minder kantoren omgebouwd tot woning, in Nieuwegein en Utrecht juist meer RTV Utrecht

PROVINCIE UTRECHT – Kantoren zijn in 2020 minder vaak omgebouwd tot een woning dan een jaar eerder. Vooral daardoor werden er minder huizen opgeleverd die voorheen een andere functie hadden. Dat meldt het CBS. In Utrecht en Nieuwegein werden daarentegen juist meer kantoren verbouwd.

Vorig jaar zijn er 10.200 woningen bijgekomen door kantoren, winkels en andere gebouwen waarin niet werd gewoond om te bouwen. In 2018 en 2019 waren dat er nog ruim 12.000 per jaar. De afname komt niet alleen omdat minder panden zijn getransformeerd tot huis, maar ook omdat zo’n verbouwing gemiddeld minder nieuwe woningen opleverde.

Utrecht en Nieuwegein

Vooral in Rotterdam en Amsterdam, waar de laatste jaren veruit de meeste kantoren werden verbouwd, is een afname te zien. Die wordt niet gecompenseerd door de toename in andere gemeenten zoals Utrecht en Nieuwegein. Deze gemeenten staan nu landelijk op de derde en vijfde plaats van gemeenten waar de meeste woningen zijn omgebouwd.

In Nieuwegein kwamen bijna 560 woningen voort uit transformaties, bijna 90 procent van het totaal aantal toegevoegde woningen in die gemeente. In 2019 waren dat er nog maar 100. In Utrecht ging het vorig jaar om 545 woningen, tegen 335 een jaar eerder.

School of sporthal

Tot woning omgebouwde panden betreffen vaak een kantoor, in een derde van de gevallen. Maar in 2020 werden vergeleken met een jaar eerder 2100 minder huizen opgeleverd die voorheen een kantoor waren. Er kwamen juist meer woningen bij in gebouwen die voorheen een maatschappelijke functie hadden, zoals een school of een sporthal.

De verbouwde panden waren in 2020 goed voor 11 procent van alle nieuw opgeleverde woningen. De meeste nieuwe huizen betreffen nieuwbouw. Vorig jaar ging het hierbij om bijna 70.000 woningen.

Relatief klein

Woningen die voorheen een andere functie hadden, zijn vaak relatief klein. In 2020 hadden huizen die net van functie waren gewisseld een gemiddeld oppervlak van 76 vierkante meter, waar de gemiddelde woning in Nederland 119 vierkante meter besloeg.

Read More

RTV Utrecht

%d bloggers liken dit: