ProRail kan ’totaal niet uitsluiten’ dat komende tijd vaker volledige trajecten uitvallen RTV Utrecht

PROVINCIE UTRECHT – De grote storing in het treinverkeer tussen Utrecht en Rhenen/Arnhem is voorlopig niet de laatste. Daar houdt spoorbeheerder ProRail althans rekening mee. Als gevolg van het tekort aan verkeersleiders dreigen meer ritten uit te vallen.

Dinsdagochtend van 7.00 tot 9.00 uur rijden tussen Utrecht en Arnhem en tussen Utrecht en Rhenen geen treinen. “Ongelofelijk vervelend voor reizigers”, zegt ProRail-woordvoerder Martijn de Graaf. “Maar op het moment dat je op een bepaald traject niemand hebt zitten, kunnen we niet gaan rijden.”

Bij ProRail werken ongeveer 750 verkeersleiders. Daar moeten er ongeveer 60 bij komen. Op dit moment is het tekort zó nijpend, dat één ziekmelding kan leiden tot een grote uitval van treinen, zoals dinsdagochtend het geval is.

[Quote:Er zijn snel meer verkeersleiders nodig|De budgetten voor werving en selectie zijn bijna verachtvoudigd. Maar het is een pittige en stevige opleiding.]

Verkeersleiders houden vanaf kantoor de veiligheid op het spoor in de gaten. Er wordt al maanden hard gewerkt om de aanwas van nieuwe medewerkers te versnellen. Maar dat is niet makkelijk, zegt De Graaf tegen Radio M Utrecht: “De budgetten voor werving en selectie zijn bijna verachtvoudigd. Maar het is een pittige en stevige opleiding. Je moet heel analytisch kunnen denken, veel naar schermen kijken. Er zijn wel sollicitanten, maar er is ook veel krapte op de arbeidsmarkt.”

Afgelopen zomer vielen ook al vaak treinen uit als gevolg van een tekort aan verkeersleiders. In juli werd de hoop uitgesproken dat de problemen na oktober grotendeels voorbij zouden zijn, maar dat is dus niet gelukt.

Read More

RTV Utrecht

%d bloggers liken dit: