Morgen opnieuw geen treinen tussen Arnhem en Utrecht door tekort aan verkeersleiders RTV Utrecht

UTRECHT – Ook morgenochtend rijden er door personele problemen geen treinen tussen Arnhem en Utrecht, tussen Ede-Wageningen en Barneveld Centrum en tussen Maarn en Rhenen. Dit geldt tussen 06.30 uur en 15.00 uur. Ook vandaag vielen op dit traject treinen uit door een tekort aan verkeersleiders.

Verkeersleiders zorgen ervoor dat treinen veilig kunnen rijden. “We hebben er ongeveer 750 nodig om de roosters op een goede manier rond te krijgen. Op dit moment zijn er zestig vacatures”, laat ProRail weten. In de zomer waren er geregeld problemen op het spoor door personele problemen. “Helaas hebben we nu opnieuw moeten besluiten treinen niet te laten rijden”, reageert spoorbeheerder ProRail.

Dat het de afgelopen dagen om hetzelfde traject gaat maakt het voor de reizigers en vervoerders extra vervelend. “Dit heeft te maken met het feit dat verkeersleiders expliciete kennis moeten hebben van de trajecten waarop ze werken. Niet elke verkeersleider kan op alle trajecten ingezet worden.”

ProRail kan ’totaal niet uitsluiten’ dat komende tijd vaker volledige trajecten uitvallen. De organisatie zegt er alles aan te doen om de tekorten tegen te gaan. “We vragen veel flexibiliteit van onze collega’s. Zo leveren zij geregeld vrije dagen in of draaien ze extra diensten. Om de tekorten tegen te gaan heeft ProRail onder meer het budget voor werving en selectie verachtvoudigd. We zijn blij dat we zien dat de klassen van de opleiding voller raken en dat ook het slagingspercentage van die opleiding is gestegen van 50 procent naar 70 procent.”

ProRail kijkt naar oplossingen op korte termijn. “Daarvoor hebben we onlangs nog een oproep aan oud-verkeersleiders gedaan. We hebben ze gevraagd of ze, wanneer nodig, eventueel bij willen springen op hun oude plek. Daarnaast hebben we recent gepensioneerden hetzelfde gevraagd. Op deze manier hebben we al meerdere keren gaten op kunnen vullen.”

Read More

RTV Utrecht

%d bloggers liken dit: