Mondkapje in de winkel en op meer plekken corona-app: dit zijn de aanvullende maatregelen RTV Utrecht

PROVINCIE UTRECHT – De mondkapjesplicht wordt uitgebreid en op meer plekken is de coronacheckapp nodig om toegang te krijgen. Dat zijn samengevat de extra maatregelen die vanaf komende zaterdag in gaan. Tijdens de persconferentie van het demissionair kabinet werd ook vooruitgeblikt op extra maatregelen op de langere termijn.

Vanaf zaterdag 6 november is het verplicht om een mondkapje te dragen op het hele station en hele vliegveld. Ook geldt de plicht weer in alle openbare binnenlocaties zoals winkels, supermarkten en bibliotheken. Ook op mbo’s, hbo’s en universiteiten moet een kapje op, dat hoeft niet tijdens lessen en colleges. Tot slot zijn mondkapjes verplicht bij contactberoepen zoals de kapper en de masseur. Sekswerkers zijn vrijgesteld van de plicht.

De mondkapjesplicht geldt niet op plekken waar de coronacheckapp verplicht is en ook die app gaat vaker gebruikt worden. Buitenterrassen, musea, kermissen, braderieën: voor al die plekken is nu een qr-code nodig. Ook bij amateursport is de app nodig, voor zowel bezoekers als sporters.

Uitzonderingen zijn evenementen voor jeugd tot 18 jaar. Dat geldt zowel voor sport als bijeenkomsten zoals een jeugdkamp van de scouting en de intocht van Sinterklaas.

Ook corona-app op de werkvloer

Tijdens de persconferentie werd ook vooruitgeblikt op aanvullende maatregelen. Daar is een wetswijziging voor nodig en dat kost tijd. Zo zouden werkgevers op plekken waar een qr-code verplicht is voor bezoekers dat ook aan hun personeel moeten vragen. Voor andere werkplekken zou dat niet verplicht zijn, maar wil het kabinet dat wel mogelijk maken.

“Het gaat specifiek in dorpen en steden waar we mensen te beschermen hebben”, lichtte demissionair minister Hugo de Jonge de mogelijke maatregelen toe. “Dus daar waar de accinatiegraad laag is.” Om die maatregelen mogelijk te maken is dus een wetswijziging nodig, daar moet de Tweede Kamer eerst mee instemmen.

Volgens Rutte is het reëel dat op 12 november nieuwe maatregelen worden aangekondigd.

De persconferentie is hieronder terug te zien.

[YouTube:https://youtu.be/3222puw8H8o]

Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.

Read More

RTV Utrecht

%d bloggers liken dit: