Meander-ziekenhuis schaalt reguliere zorg af: ‘Gehoopt dat dit niet zou gebeuren, maar stiekem al bang voor’ RTV Utrecht

AMERSFOORT – Het Meander Medisch Centrum in Amersfoort gaat vanaf morgen geplande operaties afbellen. Dat is nodig vanwege de toestroom van coronapatiënten.

Op de IC valt de drukte nog relatief mee, met vier patiënten. Het probleem zit ‘m vooral in de zestien covid-gevallen die op de verpleegafdeling liggen.

Astrid Posthouwer van de Raad van Bestuur baalt, maar zegt dat het afschalen noodzakelijk is. “We hadden allemaal gehoopt dat dit niet zou gebeuren”, zegt ze tegen RTV Utrecht. “Maar stiekem waren we er allemaal al bang voor.”

[Video:3206050|Meander-bestuurder Astrid Posthouwer: “De meeste mensen met covid die hier in het ziekenhuis liggen zijn niet gevaccineerd. Dat is lastig.”]

Ongevaccineerd

Vier op de vijf covid-patiënten die binnenkomen in het Amersfoortse ziekenhuis, zijn niet gevaccineerd. Posthouwer worstelt daarmee. “Het is lastig… We helpen iedereen. Iedereen die ziek is een binnenkomt krijgt hulp. Maar we weten ook dat als meer mensen gevaccineerd zijn, we relatief minder mensen met covid in het ziekenhuis krijgen.”

88 patiënten in de Utrechtse ziekenhuizen

Het aantal besmettingen, en dus ook de ziekenhuisopnames, lopen al wekenlang op. In de vier Utrechtse ziekenhuizen liggen op dit moment 88 corona-patiënten. Zestien van hen liggen op de IC. Ter vergelijking: een week geleden lagen 56 mensen met corona in de Utrechtse ziekenhuizen en week daarvoor 36.

Het UMC Utrecht beraadt zich net als het Amersfoortse Meander op afschaling van de niet-coronazorg. Maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren wordt waarschijnlijk morgen bekend.

Persconferentie

Vanavond houdt het kabinet weer een persconferentie waarin nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Naar verwachting gaat het coronatoegangsbewijs een belangrijkere rol krijgen. Ook zouden mensen op meer plekken mondkapjes moeten gaan dragen.

Read More

RTV Utrecht

%d bloggers liken dit: