Gemeente Lopik claimt vele vierkante meters tuin van inwoners: ‘Ik vind het een beetje dreigend naar ons toe’ RTV Utrecht

LOPIK – Zo’n 1500 adressen in Lopik krijgen de komende maanden een brief op de mat waarin kortweg staat: de grond waarop u woont is niet helemaal van u maar van de gemeente. Met het project ‘snippergroen’ probeert Lopik stukjes tuin die door de jaren heen bij woningen zijn getrokken weer terug te claimen. Inwoners kunnen eigenaar van de grond worden, maar dan moeten ze wel betalen. [Image:3205778|Gert van den Berg moet 28 vierkante meter inleveren. Of ervoor betalen.]

“Bij mij gaat het om een strook van twee meter”, vertelt Gert van den Berg die al ruim 30 jaar een huis met tuin heeft aan de Rolafweg Noord in Lopik. “Mijn tuin is veertien meter breed dus in totaal 28m2.” Waarvan de gemeente dus beweert eigenaar te zijn. Althans, zo staat dat in de administratie.

Rechte belijning

Van den Berg is verbaasd. Een paar maanden geleden kreeg hij de brief waarin de gemeente stelt dat hij ‘mogelijk gemeentegrond in gebruik heeft nabij de woning’. “Deze straat heeft een vrij rechte belijning. En bij ons, en nog twee woningen, zit er ineens een hap in het perceel. Hoe dat is ontstaan, weet ik niet. Maar het is wel vreemd, want meestal is een straat gewoon recht.”

[Video:3205386|1500 adressen in Lopik zouden grond bezitten die eigenlijk van de gemeente is]

Van den Berg is niet van plan te gaan betalen voor grond die al jaren in zijn bezit is. Hij heeft rechtsbijstand ingeschakeld. Waar hij zich vooral aan ergert is de manier waarop de gemeente hem, en alle andere inwoners, benadert. “Ik vind het jammer dat er niet eerst een informatieavond is geweest. Nu krijg je een brief en dan nog een brief en dan het aantal vierkante meters wat dan niet van jou zou zijn. Dan hoor je dat je 75 euro per vierkante meter moet betalen, ga je het aanvechten dan betaal je 150 euro. Ik vind dat een beetje dreigend naar de bewoners toe.”

Vervangen riolering

Van dreiging is volgens de verantwoordelijk wethouder Gerrit Spelt absouluut geen sprake. Hij zegt dat de gemeente vooral duidelijkheid wil over waar de erfgrenzen in de gemeente lopen. “Als wij bijvoorbeeld de riolering moeten vervangen dan is het hoogst onhandig als de erfgrens niet klopt. Dan moeten we op dat moment in overleg met de betreffende bewoner om de riolering te vervangen. Het gaat ons dus vooral om duidelijkheid. We willen de hele gemeente in één keer in kaart brengen.”

En wat is er dan waar van de geruchten dat de gemeente vooral de kas wil spekken met dit snippergroenproject? “Uiteindelijk zal het wel íets opleveren, maar we zijn uiteindelijk blij als het ‘budgetneutraal’ uitkomt”, zegt Spelt. “En wat betreft die 75 euro. Die prijs rekenden we omdat de notaris in eerste instantie veel gevallen in één keer kon afhandelen. De kosten voor de behandeling waren lager. Maar nu is 150 euro per vierkante meter de reguliere prijs.”

Verjaring

Als bezitters van snippergroen aan kunnen tonen dat ze de grond al heel lang in bezit hebben dan kan het zijn dat de claim van de gemeente vervalt. Na 20 jaar treedt er verjaring op. Mensen kunnen bijvoorbeeld met foto’s of oude documenten bewijzen dat hun tuingrens er altijd al heeft gelegen. Lopiker Van den Berg denkt dat het bij hem wel goedkomt. En mocht het deel van zijn tuin tóch van de gemeente blijken te zijn dan vindt hij het eigenlijk niet meer dan normaal dat Lopik hém betaalt. “Dat zou dan betekenen dat ik al ruim 30 jaar de gemeentegrond bijhoud. En dan kan de gemeente wel een rekening verwachten ja.”

Read More

RTV Utrecht

%d bloggers liken dit: