Bioscopen, theaters en schouwburgen vroegen vaakst steun aan: ‘Hadden het anders niet overleefd’ RTV Utrecht

Bioscopen, theaters en schouwburgen vroegen vaakst steun aan: ‘Hadden het anders niet overleefd’ RTV Utrecht

PROVINCIE UTRECHT – Bioscopen, theaters en schouwburgen deden in coronatijd het vaakst een beroep op financiële steun. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over steunmaatregelen voor bedrijven, gemaakt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Van alle bioscopen vroeg 80 procent steun aan in de periode tussen maart 2020 en juni 2021. Het Louis Hartlooper Complex in Utrecht was een van die bioscopen. “We zijn ontzettend blij dat we hulp hebben gekregen, want zo hebben we het gered”, zegt eigenaar Jos Stelling. Zonder de steunmaatregelen had hij naar eigen zeggen de deuren moeten sluiten.

Dat bioscopen, net als vele andere ondernemingen, vorig jaar maart dicht moesten, was volgens Stelling een ramp. “Het voelde volstrekt onnatuurlijk en het deed me als ondernemer pijn.”

Cruciaal

Om het hoofd boven water te houden maakte het Louis Hartlooper gebruik van de landelijke regeling, waarbij ondernemers een tegemoetkoming konden krijgen voor vaste lasten en loonkosten. Naast bioscopen waren het relatief veel theaters en schouwburgen die dat deden. In deze branches maakten zeven op de tien bedrijven hier gebruik van. Bij hotel-restaurants en cafés was dit ruim een kwart.

Voor Theater de Speeldoos in Baarn waren de steunmaatregelen heel belangrijk, vertelt directeur Tom van der Poel. “We hadden het anders niet overleefd. Middels de steunpakketten konden we onze vaste lasten betalen en onze werknemers behouden.” Ook hij noemt de gedwongen sluiting van vorig jaar dramatisch. “De ziel was uit het pand.”

De organisaties hadden de steunmaatregelen niet alleen nodig om te overleven, het geld was ook van groot belang om ná de lockdown weer open te kunnen, zegt adjunct-directeur Joost Kok van de Stadsschouwburg Utrecht. “We hebben het flexpersoneel in dienst gehouden. We hebben dus ook hen doorbetaald toen we onze deuren moesten sluiten. Hierbij kwam de financiële steun erg goed van pas. We wilden graag voorbereid zijn op een (plotselinge) heropening. Dan heb je wel personeel nodig.”

Van NOW-regeling tot Tozo

De cijfers van het CBS gaan alleen over de steunmaatregelen voor bedrijven met twee of meer werkzame personen die bijvoorbeeld gebruik maakten van de NOW-regeling voor loonkosten of de TOGS/TVL-regeling voor vaste lasten.

Naast deze landelijke regelingen, konden zelfstandig ondernemers ook bijvoorbeeld aankloppen bij hun gemeente voor steun. Die werd gegeven in de vorm van de Tozo, de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. In maart dit jaar was er via deze Tozo-regeling al 150 miljoen euro uitgekeerd in onze provincie.

Lees ook: Utrechtse ondernemers kregen tot nu toe 150 miljoen euro coronasteun: ‘Maar dat is nog niet genoeg’

Read More

RTV Utrecht

%d bloggers liken dit: