2e Culinaire Wandeling Tuinwijk

Bij de 2e culinaire rondleiding op 20 oktober 2019 van de Vogelenbuurt deden we de volgende cafés aan:

  1. http://www.badhu.nl/nl
  2. http://cafedunordutrecht.nl/
  3. http://hetmuzieklokaal.nl/
  4. https://www.etenbijguusjes.com/
  5. https://qvignes.nl/
  6. https://www.cafewillem.nl/

Op de foto de bovenstaande foto uit 1924 (bron: Utrechts Archief) is te zien hoe het Willem Van Noortplein begon. Het plein lag toen zo ongeveer aan de rand van de stad. Op de foto is ook een van de gashouders te zien van de gasfabriek. In deze video geeft Maarten van Rossum uitleg hoe de vervuiling is ontstaan.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1971577/van-rossem-gas-en-gif-in-het-griftpark.html

De beroemdste bewoner van de Vogelenbuurt Herman van Veen heeft ook nog gebruik gemaakt van het Badhuis, ook daar wasten de fabrieksarbeiders van de gasfabriek zich daar na hun dienst.

Tijdens de wandeling kwamen we langs de Joseph Kerk en het fraterhuis in de Grave van Solmsstraat. In de wijk stonden niet alleen een katholieke lagere school voor meisjes- en jongensschool. Er was ook een Mulo voor jongens vlak achter de kerk en in de Nolenslaan (nu zit “de Fakkel” in het gebouw) zat de meisjes Mulo. Op de scholen werd les gegeven door de fraters uit het fraterhuis of de nonnen uit het klooster in de Lauwerecht. De scholen stonden niet alleen zo ver mogelijk uit elkaar, de pauze tijden waren ook zo aangepast dat het voor de jongens en meiden niet mogelijk was elkaar te ontmoeten.

In het pand waar nu Rio de Bio zit zat vroeger een melkfabriek. De melkboer bracht dagelijks vanuit een grote tank melk bij de mensen thuis. De melk werd afgemeten in een pannetje gegoten. Niemand had een koelkast dus werd de melk vaak op het aanrecht gezet. Er kwam geen verpakkingsmateriaal aan te pas. Het roomrandje dat zich vaak vormde aan de bovenkant van het pannetje bracht bij de oudere deelnemers minder goede herinneringen naar boven.

Op vrijwel elke hoek in de wijk zat vroeger een kleine winkel. De Koekoekstraat was vroeger een gezellige winkelstraat. De winkeliers woonden vaak boven de winkel. Op de foto uit 1932 (Bron: Utrechts Archief) hadden de winkels nog mooie luifels en er reed zelfs een tram door de straat.

Alex van Hout (houtalex@outlook.com)
Foto’s gemaakt door Coen Koppen https://www.coenkoppen.nl/

2 thoughts on “2e Culinaire Wandeling Tuinwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *